lördag 12 mars 2011

Island och vårkänslor och naturkatastrofer

Det här med naturkatastrofer börjar bli mer och mer inne, det verkar liksom vara hett just nu. Och så har det väl varit några år nu, de kommer med täta jämna mellanrum och på något sätt blir vi alltid så förvånade.

Ta vulkanutbrottet på Island förra året till exempel. Alla visste väl att det fanns vulkaner där, och om det finns vulkaner, kommer troligtvis ett utbrott förr eller senare. Man hoppas alltid på senare men det blir oftare och oftare förr. Och när det kommer lamslås halva världen, för nu kan vi minsann inte utnyttja våra mänskliga rättigheter, att flyga kors och tvärs bara för att vi kan och har råd, och lust. För varför skall vi stanna i Sverige över helgen när vi kan åka och shoppa på H&M i London???

Nu när Japan har drabbats av skalv och tsunamivåg chockeras vi igen, hur kunde detta hända undrar vi? Hur kan en sådan katastrof bara dimpa ner från himlen (eller upp från havet snarare), trots att städer, oljerafinaderier och kärnkraftverk byggts i dessa områden? Jag menar, jorden är ju djävligt oförskämd, och grym som utsätter människan för dessa fruktansvärda katastrofer, på platser vi valt att bygga på. Att det råkar finnas taktoniska jordplattor som ständigt rör på sig under dessa platser verkar inte finnas i våra medvetanden. Vi bygger där vi vill bygga, så får jorden och naturen anpassa sig efter det.

Här är en video om Island som alltid får mig på gott humör, både musiken och de härliga klippen, jag får vårkänslor och reslust, man kanske borde ta ett plan till Island över helgen bara för att man kan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar